Xenomorphok, zombik, agresszív űrkukacok, zavarodott robotok, inkompetens tudósok, űrmérnökök, UFO-Jézus és a rejtélyes fekete cucc. Gyakori, visszatérő fogalmak, melyek a 2012-es Prometheust övezik. Megkíséreltük alkatrészeire szedni a filmet, melynek során segítségül hívtuk a Blu-Ray kiadványt, David Lynchet, Ellen Ripley-t, Rick Deckardot és magát Hannibal Lectert is, azonban még ők is sokszor értetlenül álltak a problémák előtt. Bármennyire igyekeztük rövidre fogni mondandónkat, az eredmény nagyjából ötven perces lett, és még ez is egy erősen vágott verzió.

Annyi biztos, hogy a kivágott jeleneteket végignézve több dologra jöhetünk rá, érthetelen számunkra azonban, hogy egy film szerves részeit miért kellett Ridley Scottnak amputálnia, hiszen valószínűleg övé volt a végső vágás joga. Ebből kiindulva a másik, amiben én személyesen biztos vagyok, hogy a fekete lötty, ami a filmben mindenkit megfertőz, nem más, mint a Jagermeister, amit Scott a forgatás alatt vedelt, és ennek hatása alatt lehetett végig, beleértve az utómunkákat is. A videó önmaga pedig valójában terápiás indíttatásból készült, hiszen el kell engednünk ezt a filmet, és bele kell törődnünk, hogy Scott már nem a régi, és valószínűleg a Blade Runner folytatását is ugyanígy össze fogja barmolni. Az elemzés végén pár új dologra fény derült talán, azonban mindezek elhalkulnak Scott őrületének viherfelhői között.

Megemlíteném továbbá, hogy tisztában vagyunk azokkal a szimbolista olvasatokkal (szpészdzsízösz), amit Scott indított el a neten, azonban ezekre szándékosan nem fektettünk hangsúlyt, hiszen a filmet önmagában vizsgáltuk, azt, mit képes közölni és átadni. A videót hossza miatt négyfelé vágtuk, a feltöltés folyamatosan zajlik, úgyhogy legyetek résen. A jövőben ennél azért visszafogottabb terjedelmű agymenések várhatók.

http://www.adrive.com/public/tufnwQ/Part_01.mov
http://www.adrive.com/public/hdjSec/Part_02.mov
http://www.adrive.com/public/ARQ9T8/Part_03.mov
http://www.adrive.com/public/KUJeEs/Part_04.mov

Szerző: b_gabor_y  2013.01.10. 14:58 4 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://znytv.blog.hu/api/trackback/id/tr425010037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pucher Bálint 2013.01.15. 01:10:34

Na, bepótoltam a lemaradást és megnéztem a Promit. Basszki. Olyan illúzióromboló volt, mint az új Star Wars-trilógia :) Tényleg kimondottan idegölő hibák és logikátlanságok vannak benne. Pedig nem is indul rosszul, de aztán a koponya megtalálásától kezdve eléggé összekuszálódnak a dolgok. Igazából szerintem ott lett elrontva, hogy Scott vagy valaki kitalálta azt, hogy ez nem csak egy szimpla blockbuster lesz, hanem lesz benne rejtély, meg filozófia is...egy szimpla akció-horrorként egész jó lehetett volna a bonyolítások nélkül.

BannD 2013.04.03. 13:11:56

Lindelof-szagot érzek. Azt az embert száműzném egy lakatlan szigetre és Lost-ot nézetnék vele amíg meg nem bolondul. Na meg a súlytalan, színtelen-szagtalan Spaihts, aki a Prometheus mellet csak a nagyszerű A legsötétebb órát jegyzi. Szerintem itt lesz a kutyus elhantolva, ez a két név garancia az azonnali sejthalálra.

BannD 2013.04.03. 13:21:55

@b_gabor_y:
Egyébként meg nem látszik a fasza kis avatarom naplopó zsiványok! ;o)
süti beállítások módosítása